Demir eksikliği anemisi, aneminin en yaygın şeklidir. Demir eksikliği anemisinde kan, vücuda oksijen taşımaktan sorumlu olan sağlıklı kan hücrelerinden yoksundur. Vücuttaki yetersiz demir seviyeleri birçok sağlık sorununa yol açabilir. Zayıflık, yorgunluk, soluk cilt, baş dönmesi, kırılgan tırnaklar, iştahsızlık ve halsizlik, demir eksikliği anemisinin bazı yaygın semptomlarıdır.
Yetersiz demir alımı, bu tür aneminin en yaygın nedenlerinden biridir. Diyetinize yeterince demir açısından zengin yiyecekler eklemek anemiyi önlemeye yardımcı olabilir. İdeal demir alımı için ne yemeniz gerektiğini merak ediyorsanız, işte size demir açısından zengin yiyeceklerin bir listesi. Bunların yanı sıra, tüketilen diyetten demirin daha iyi emilmesi için yeterli C vitamini tüketmek de önemlidir.
1. Ispanak
Bu yeşil yapraklı sebze, temel besin maddeleri ile doludur. Demir açısından da zengindir. Ispanak kilo vermeye, görme yeteneğini artırmaya, kemik sağlığını iyileştirmeye ve hipertansiyonu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Salatalara, soslara, smoothie’lere ve daha fazlasına ıspanak ekleyebilirsiniz.
2. Bakliyat
Fasulye, nohut, mercimek ve soya fasulyesi gibi çeşitli baklagiller arasından seçim yapabilirsiniz. Bunlar, kilo vermeye yardımcı olabilecek liflerle yüklüdür. Diyetinize baklagiller eklemek size sadece demir sağlamaz, aynı zamanda diğer temel besinleri de sağlar.
3. Kırmızı et
Kırmızı et iyi bir demir, protein, B vitamini kaynağıdır. Demir eksikliği anemisini önlemek için diyetinize kırmızı et ekleyebilirsiniz.
4. Kabak çekirdeği
Kabak çekirdeği, iyi bir magnezyum kaynağıdır ayrıca bu lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıkta demir de vardır. Yapılan araştırmalara göre kabak çekirdeği diyabet için de oldukça faydalıdır.
5. Kinoa
Kinoa, iyi bilinen bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Kinoa ayrıca, glutensiz bir demir kaynağıdır. Kinoa, lif ile doludur ve kilo vermeye de yardımcı olur. Düşük glisemik indeksi ile diyabetliler için de faydalıdır.
Günlük demir ihtiyacı
Unutmayın, sağlıklı bir diyet, demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olabilir.
Yetişkin erkekler için: 9-10 mg
Yetişkin kadınlar için: 18 mg
Hamilelik döneminde olan kadınlar için: 27 mg
Emzirme döneminde olan kadınlar için: 18 mg
Ergenlik döneminde olan çocuklar için: 15 mg
Küçük yaştaki çocuklar için: 9-10 mg
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin